Mosturizer for Oily and Acne Prone Skin

Klik sini untuk Bahasa Melayu


I just know how important the use of a moisturizer is for acne prone and oily skin. I thought oily skin does not need moisturizing. Using appropriate moisturizer is essential for keeping our face hydrated (to avoid water loss / natural moisture) after the face is washed. For people with oily acne and acne prone skin, the use of a suitable moisturizer can lock the moisture in the skin while controlling any excessive oil production or blemishes.


Apparently, frequent washing of our face can also dry the skin and eliminate the natural moisture that God has made. That's why we have to wipe our face well and pat dry after washing it and immediately apply some good moisturizer. The remaining water on our face which we let it dry by itself will pull all the moisture in our skin. I just knew this!!! It will no longer moisturize the skin, so it will be soon dehydrated. When the face skin becomes too dry, acne starts to grow and it will be sensitive when foaming cleanser is used.

Sumber Gambar The Picta


I am currently using a moisturizer named Oil-free Hydrating Gel (OFHG) from Mary Kay. The price is RM138.00 in Malaysia and should last for 4-6 months for moderate use. BUT I finished it in one and a half months only because of the excessive use during my acne recovery. **read here. Now I am using the second jar which I hope to last longer.

HOW TO USE: OFHG texture is like non-sticky gel-like liquid. It is very when applied. After washing my face and apply some toner on, I use a small spoon (provided) to take some OFHG from the container. Then I place it on the tip of my finger and apply it on the entire face in the order from bottom to top. I move my fingers to apply the gel starting from the lower part of the face like neck and chin, then move upwards until the forehead. One spoon is enough to cover the entire face. Done!


Here are the functions and advantages of OFHG moisturizer. The information was taken from Mary Kay UK Website.


Key Ingredients

  • Dimethicone is a conditioner that improves the appearance of skin by helping it look softer and smoother. It also is an emollient that helps maintain the soft, smooth and supple appearance of the skin.
  • Green Tea (Camellia Sinensis) is an antioxidant. Known as free-radical scavengers, antioxidants are included in products to help protect the skin from the effects of free radicals generated by the environment. It also is a soothing agent known for its calming and soothing properties.

Below is what has been written by a Mary Kay Malaysia beauty consultant (BC) on her Instagram site. It is in Bahasa Malaysia (Malay language). She is actually a BC to my younger sister. All I can say, she is a highly committed beauty consultant. If you would like to buy Mary Kay products, feel free to contact her.






I LIKE IT! I LIKE IT!

...KEEP CALM AND CARRY ON....

PERINGATAN:
Saya tidak menjual produk ini. Entry ini adalah berdasarkan pengalaman saya semata-mata. Sila hubungi perunding kecantikan Mary Kay yang bertauliah untuk khidmat nasihat lanjut.

Pelembap wajah untuk kulit berjerawat atau berminyak

Click here for English Version

Saya baru tahu betapa pentingnya pelembap untuk wajah bagi kulit berjerawat dan berminyak. Ingatkan orang kulit berminyak ni tak perlu pelembap dah. Pelembap yang sesuai amatlah penting untuk menjaga wajah daripada terhidrasi (kehilangan air/kelembapan semula jadi) selepas muka dibasuh. Untuk orang yang kulit muka berjerawat dan berminyak, perlu menggunakan pelembap yang boleh melembapkan wajah sambil mengawal pengeluaran minyak berlebihan.

Rupa-rupanya, kerap membasuh muka juga boleh mengeringkan kulit dan menghilangkan kelembapan semula jadi yang Tuhan buat. Sebab tu kita kena lap muka kering-kering terus selepas basuh muka dan sapu pelembap dengan segera. Ini kerana air yang kita biarkan kering dengan sendiri tu akan menarik segala kelembapan dalam kulit kita. Baru saya tahu!!! Bukan lagi lembap kulit kita, jadi makin kering dalaman (terhidrasi). Bila muka kering, jerawat mula nak naik, kulit menggelupas berkerak dan jadi sensitif kemerahan apabila kena pencuci muka berbuih.


Sumber Gambar The Picta

Saya menggunakan pelembap yang diberi nama Oil-free Hydrating Gel (OFHG) keluaran Mary Kay. Harganya RM138.00 dan sepatutnya boleh tahan 4-6 bulan bagi penggunaan yang berpatutan. Saya guna satu bulan setengah je dah habis sebab boros semasa proses pemulihan wajah dan jerawat banyak.**baca siniBekas kedua ni harap-harap tahan lebih lama la.

CARA GUNA: Tekstur OFHG ni seperti gel yang tidak melekit. Ia sejuk seperti air. Saya sapu satu muka sebaik sahaja selesai basuh muka dan sapu toner (penyegar wajah). **Sila baca entry yang lepas untuk rutin yang saya amalkanGuna sudu kecil yang disediakan untuk ambil sedikit OFHG ini daripada bekasnya. Lalu letak kat jari dan sapu seluruh wajah dengan urutan dari bawah ke atas. Mlakan dengan bahagian bawah muka seperti leher dan dagu, seterusnya ke atas sehinggalah kawasan dahi. Satu sudu sudah cukup untuk sapu seluruh wajah. Siap!

Berikut adalah fungsi dan kelebihan pelembap OFHG ni. Saya petik daripada laman instagram perunding kecantikan kepada adik saya. Beliau merupakan seorang perunding kecantikan yang sangat komited. Kalau nak beli, bolehlah hubungi beliau.


KELEBIHAN OIL-FREE HYDRATING GEL:

# Gel yang tidak berminyak, tak melekit dan sgt senang meresap dalam kulit
--Komen saya: Kalau pakai tebal melekit juga rasanya. Kena tunggu bagi kering dulu baru sapu makeup seperti alas bedak dan lain-lain.

# Mengecutkan jerawat dgn cepat
--Komen saya:  Yang ni bagi saya TIDAK kot. Sebab memang dah 2 bulan guna. Saya letak tebal pada jerawat, tapi tak kering cepat pun. 2 3 minggu baru sembuh. Saya guna OXY5 beli di farmasi untuk kecutkan jerawat. 

# Menyejukkan dan menyegarkan kulit wajah especially yg kerja outdoor dan sunburn
--Komen saya: Memang sejuk macam air, tapi kejap je la...sapu balik, sejuk balik. Ia sangat elok disapu lepas kena panas terik matahari.

# Menghidrasi kulit sehingga 10 jam
--Komen saya: YA BETUL. Kulit jadi sangat-sangat lembap. Sekarang saya guna pagi lepas cuci muka dan malam sebelum tidur sahaja. Dulu setiap kali lepas basuh muka untuk solat, saya sapu semula. Sekarang tidak perlu. Lepas solat zohor sampai la isyak tu memang muka saya tak pakai OFHG dah. Tiada apa-apa pelembap, hanya toner (saya guna Freshen BE Formula 2). TETAPI, kalau saya rasa kulit akan kering sebab aircond dan sebagainya, saya akan sapu OFHG ni. 

# Melicin, melembut dan menghaluskan kulit wajah
--Komen saya: Yang ni susah nak cakap sebab muka tak licin lagi. Tapi kulit memang lembut la walaupun ada jerawat.

# Percepatkan proses detox (pembuangan toksin) kulit daripada kimia produk sebelum ni
--Komen saya: Memang BETUL ni. Sebab tu jerawat keluar banyak. Tapi dah tak semeriah dulu.

# Percepatkan proses rawat struktur kulit yg rosak dan bina balik lapisan kulit yang terhakis.
--Komen saya: Memang BETUL la kot. Dia tangah rawat kulit wajah saya la ni.


Bagaimana pula pelembap untuk kulit kering? Adik kepada OFHG tadi ada yang bernama Intense Moisturizing Cream yang diciptakan khas untuk kulit kering sahaja yang tiada jerawat bagai. Saya guna juga IMC ni untuk tempat-tempat yang kering di wajah saya sepertudagu. Tak tahu la kenapa dagu saya kering berkerak menggelupas. Saya amalkan pakai IMC ni seminggu, terus sembuh.


Sekarang terus amalkan, di dagu sahaja. Dulu masa kering di bahagian tepi bibir sebab guna pencuci muka berbuih, saya sapu IMC ni la. Saya tak beli pun IMC ni! Sebab dah beli OFHG kan. Tapi perunding kecantikan saya bagi paket kecil yang pek percubaan 1g (tester) punya dua pek. Terus sembuh dengan izinNYA, alhamdulillah. Sampai sekarang tester tu belum habis saya guna. Ada satu paket lagi tak buka. Jimat kan? Tahan lama sangat. Percuma pulak tu! Mugkin sbb pernah guna seminggu di tepi bibir dan seminggu di dagu sahaja. tapi dua minggu untuk paket kecil 1g, saya rasa masih penjimatan hebat tu!



Sila baca fungsi dan kelebihan Intense Moisturizing Cream ni dalam gambar berikut:


SAYA SUKA! SAYA SUKA!

...KEEP CALM AND CARRY ON....

PENAFIAN:
Saya tidak menjual produk ini. Entry ini adalah berdasarkan pengalaman saya semata-mata. Sila hubungi perunding kecantikan Mary Kay yang bertauliah untuk khidmat nasihat lanjut.

Segmen Bloglist 2.0 by Cik Miela


This segment is so cool and easy. Please check it out!
You may click on the banner for more information.


Good luck ya!!!

The terms and conditions are very easy. 
Unfortunately I don't have a twitter account so I skipped that condition. 
I hope this is fine!



Segmen Blogwalking Merdeka 2017 Mialiana.com

Please click on the picture if you're interested to join! This is open to all Malaysians who lives in Malaysia. Good that I have come back for the time being....hihi. Don't forget to follow all the terms and conditions including follow her blog, add to google+ and like her fb page.


Unfortunately I skipped to the second condition for I don't use google+. I hope this is okay. If you use it, don't forget to add hers into the circle ya!

I will start blogwalking soon. Happy blogwalking to you too!

Segmen Blogwalking Merdeka


Please click on the picture if you're interested to join. Among the rules are:

  • Follow Kin Naz's blog
  • Follow  her google+
  • Follow her instagram.
  • Create and entry  with the banner and link back to her blog.
Unfortunately, I can't  fulfill all the rules for I don't use google+ and instagram. I hope  this is okay.

ATIEHILMI.COM ; FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH !!

Let's join this awesome giveaway by Atie Hilmi!!!

Unfortunately, I could only follow two of the terms and conditions,
for I don't have an instagram account and google+.
I hope this is just fine.



Wordless Wednesday: Doodling Elsa Anna Moana


Product Review: Deo Body Spritzer Mary Kay

Untuk versi Bahaha Melayu

It is a great product for my underarms! It is hazardous chemical-free and suitable for my sensitive skin. With this, I don’t need an antiperspirant deodorant anymore!!! I am now deodorant-free!!! I am now using a body mist. Please refer to the previous post for more details why I wanted to be deodorant-free so much.



This is my amazing experience with Deo Body Spritzer Lotus and Bamboo Mary Kay. I used it for the whole day during the first day of Eid. I only sprayed my underarms two times after showering in the morning. It is like a miracle that my underarms were odour-free for the whole day! It was a very hot and sunny day. I ran here and there for family members and neighbours came to my house to celebrate Eid together. It was a big feast, and you can imagine how busy I was with preparing food and drinks. It was indeed a very hectic day. I surely perspired a lot that day. Yet, nothing bad happened to my underarms! My underarms dried so quickly and they felt fresh throughout the day. Amazing! Although the nice smell of Deo Body Spritzer was faded towards the end of the day, my underarms remained fresh without any stinky smell. I fall asleep without taking bath that night. The next morning, more people coming to my house since early in the morning. I had no chance to take a shower until noon. Seriously, my underarms didn’t smell at all even that day. So I took a shower and sprayed it again to enjoy the rest of the wonderful second day of Eid. **Eid is like Christmas when you meet loads of people during many different feasts and hang out much.


I really recommend this product to anyone with bad body odour whenever NOT using a deodorant. This can be a substitute to the commercial deodorant we normally buy everywhere at local stores. The price is expensive but worth it! People say it can last for nearly 8 months. I don’t know because I’ve been using it only since a few days ago.
I pour some into a travel spraying bottle to bring anywhere

HOW TO USE IT: Simply spray your underarms from the length of 10-12cm away from the spray bottle. Press the spray head firmly (until it reaches its end) ONCE ONLY. After that, use your fingers to spread the liquid that you sprayed all over your underarms area. The texture is exactly like clear drinking water but it dries quickly in a second. You will feel like nothing is there but it works wonders throughout the day! You can spray TWICE or as many times as you want. But to save (because it is quite expensive to some people), ONE press will absolutely do to let your underarms feel fresh the whole day. I have tried!!! It surely works all the time.

WARNING: This is my experience and has happened to me. Don’t spray to close to your underarms skin. Make sure you spray at the length of 10-12cm away. If you spray too much like too many times (e.g.: four times at once), it may stink your skin especially if you are after-shaving. But if it does stink a bit, relax! Wait until a few seconds, you will feel nothing at all. It is very mild and suitable for sensitive skin.

Happy trying!!!

**If you’re interested in buying Deo Body Spritzer Mary Kay, I can introduce you to my  friends who are Mary Kay Beauty Consultants and selling this product.  OR you can simply google them!

Cara hilangkan bau ketiak busuk

Click here for English Version

Entry ini ada unsur TIDAK MALU demi perkongsian ilmu...kihkihkih.


Saya tidak pernah mengalami bau badan yang ketara kerana selama ni, saya guna roll-on deodorant anti-peluh setiap kali keluar rumah sejak daripada tingkatan tiga lagi. Memang berkesan untuk menghalang masalah ketiak berbau untuk aktiviti di luar rumah. Tapi, bila kat rumah saya tak pakai deodoran, ketiak mula berbau tengik setiap kali berpeluh.

Jadi apa saya pakai untuk mengatasi masalah ni?


Untuk mengatasi masalah ketiak berbau tengik setiap kali berpeluh jika tidak memakai deodoran komersial, kini saya hanya menggunakan Deo Body Spritzer keluaran Mary Kay. Baru je mula guna! Jadi kali ni saya nak buat ulasan produk (product review) sikit sebab kagum sangat.

Product review: Mary Kay Deo Body Spritzer
Lotus and bamboo


Mula-mula kenal Deo Body Spritzer ni sebab terbaca blog akak sorang ni dalam bulan Jun 2017, dia perunding kecantikan Mary Kay. Masa tu saya tengah google mencari deodoran untuk pakai hari-hari di rumah yang selamat dan tidak mengandungi bahan merbahaya. Masa tu dalam seminggu nak raya. Saya tengah risau dengan masalah ketiak berbau semasa berpeluh apabila saya tak pakai deodoran. Walaupun duduk rumah aje dan tak de sape pun nak cium ketiak tu, tapi saya rasa tak selesa sangat. Saya memang dah terbiasa pakai deodoran yang dibeli di pasaran tu sejak di zaman sekolah menengah. Boleh dikatakan dah lebih kurang tiga belas tahun tanpa henti menggunakan deodoran anti-peluh komersial. Sebab tu bila tak pakai deodoran, ketiak akan berbau tengik semasa berpeluh. Lepas tu, saya dah nekad tak nak guna deodoran lagi.


Lusa tu dah nak raya, adik saya pun terus menghubungi perunding kecantikan Mary Kay yang terdekat dengan rumah kami. Sehari sebelum raya pada 24 Jun 2017, dia datang hantar. Saya bayar Deo Body Spritzer ni dengan harga RM138.00 (147ml). Perunding kecantikan yang jual ni sendiri pun tak pernah pakai benda alah ni sebab dia tak ada masalah macam ni…hihihi. Sebelum beli tu saya rasa macam mahal sangat. Tapi bila baca macam-macam ulasan (review) yang elok-elok, saya pejam mata la. Sebab tak nak beraya dengan ketiak busuk tengik. Malam tu juga saya cuba produk ni selepas mandi. Saya sembur di kedua belah ketiak. Baunya wangi seakan-akan bau bunga melur (jasmine). Pelik juga sebab katanya mengandungi ekstrak bunga teratai dan buluh. Tapi apa-apapun, baunya wangi la.

Al-kisahnya, pagi esoknya hari raya. Selepas mandi pagi raya, saya sembur dua kali di ketiak. Memang ajaib betul! Ketiak saya tidak berbau apa-apa seharian walaupun berpeluh. Peluh di ketiak pun cepat kering, ajaib. Hari raya, al-maklumlah kan memang sibuk ke sana ke mari berpanas berpeluh. Ruang legar rumah tak ada penghawa dingin (air-cond). Raya-raya ni mana nak duduk dalam bilik tidur (ada air-cond). Ni Malaysia, bukan UK dah! Tapi tiada apa-apa bau tengik. Malam tu terus tidur tanpa mandi dulu selepas cuci muka (saya juga baru menggunakan produk muka Mary Kay pada 27 April 2017– rujuk link ni). Esoknya juga, saya tak sempat mandi sehingga tengahari sebab tetamu datang dari awal pagi tak henti-henti sampai tengahari. Terukkan tak mandi? Lumrah alam di hari lebaran, tetamu diutamakan..haha. Tapi yang ajaibnya, memang tiada sedikit bau tengik pun di ketiak! Bau wangi Deo Body Spritzer tu pun dah menghilang sebenarnya, tapi yang penting ialah BAU BUSUK TIADA. Alhamdulilah. Saya sangat berpuas hati sekarang.

Saya letak sikit dalam botol semburan kecil, mudah dibawa ke mana-mana

Kepada yang mempunyai masalah ketiak berbau semasa berpeluh jika tidak menggunakan deodoran anti-peluh, saya syorkan anda guna Deo Body Spritzer ni sebagai pengganti deodoran anti-peluh. InsyaAllah berkesan! Memang mahal rasanya sebab kena keluarkan wang RM138.00 sekali gus. Tapi katanya boleh tahan sampai 8 bulan. Entahlah, sebab saya baru aje guna kan. Saya guna jimat-jimat aje. Tapi kalau lain kali tak ada bajet, saya akan cari jenama lain pula yang lagi murah tetapi berkesan..ehehehe.

CARA GUNA: Selepas mandi, sembur Deo Body Spritzer tu tekan rapat-rapat dengan SEKALI SEMBURAN SAHAJA. Kemudian, lumur cecair semburan tu seluruh kawasan ketiak. Deo Body Spritzer ni macam air  kosong aje tekstur cecair dia, tak rasa ape-ape pun lepas kering sekelip mata. InsyaAllah, kesannya sama saja macam dua kali sembur. Lagi jimat!!! Rugi je saya sembur banyak-banyak kali masa awal-awal guna ari tu…huhu.



AMARAN: Kali pertama saya sembur tu (malam selepas mandi), saya memang boros la sebab sembur empat kali untuk sebelah ketiak sebab tak yakin. Jarak semburan pula sangat dekat dengan ketiak. Tiba-tiba lepas sembur, ketiak jadi rasa pedih sejuk gitu. Lagipun saya baru saja epilate (cabut guna mesin) bulu ketiak siang hari tu. Tapi dalam masa 5 saat gitu, terus hilang rasa pedih tadi dan tak ada sebarang keradangan dan iritasi berlaku. Jadi, kiranya Deo Body Spritzer ni sangat selamatlah untuk kulit sensitif macam saya. Kali kedua guna, saya dah cerdik la. Saya sembur dari jarak 10-12cm dari ketiak sebanyak dua atau sekali semburan sahaja! Pastu lumur guna jari ke seluruh kawasan ketiak kalau rajin. Jimat.

Selamat mencuba!!!

**Kalau nak beli benda alah ni,  boleh google je cari perunding kecantikan Mary Kay. ATAU boleh beli dengan beberapa kenalan saya yang ada ready stock. Sebab tak semua perunding kecantikan Mary Kay simpan stok Deo Body Spritzer ni. Ada yang kena order dulu.

MERDEKA GIVEAWAY BY PENSELDUABEE.BLOGSPOT.COM

Hi Guys!!! It's AUGUST! The month of Malaysia Independence Day.
To start with something something great, I joined this awesome giveaway!
Thanks to Radhia Razali for organising this marvellous segment.
I hope you will do so too! Simply click on the above picture or here.

Unfortunately, I cannot fulfill all the terms and conditions
for I don't own any Instagram or Twitter accounts.
But still, let's hope for the best!

Terms and Conditions:

1. Follow blog penselduabee & blog tarot the fool.
2. Add to Circle G+RadhiaRazali
3. Click on her Nuffnang & Lazada.
4. Like her FB page penselduabee
5. Follow her Instagram: Radhia87 
6. Follow her twitter: RadhiaHaafiza 
7. Leave comments on two of her articles...or more. Top commentators will receive exciting gifts!
8. Create an entry like this one and make sure to backlink whatever is needed.
9. Publish that entry
10. Leave a URL of that entry here.
11. Share/ping entry "Merdeka Giveaway By penselduabee.blogspot.com"  from her blog at your facebook.
12. The winners must live in Malaysia ONLY for easy delivery of the gifts.

Please visit this link to see those awesome gifts she offers!!!
Wish you all the best!

******************************************************************************

Do you want some chocolates?
Don't forget to join another awesome giveaway by Sii Nurul here

Product Review: OXY5 Benzoyl Peroxide

Click here for English language version

Kali ni (pada 30 Julai 2017), saya nak cerita tentang produk untuk merawat jerawat dengan cara sapuan pada tempat bermasalah.

OXY5 Acne Pimple Medication (Regular)

Produk tersebut  ialah OXY5 Benzoyl Peroxide Regular yang saya gunakan sekarang. Ini adalah rupa bentuk kotak OXY5 Benzoyl Peroxide Regular untuk jerawat biasa. Tapi saya guna untuk jerawat batu. Saya beli di farmasi biasa kat pekan terdekat aje pada harga RM12.60. Sangat murah!
Jika anda mengikuti kisah saya sebelum ni (sedang mencuba produk Mary Kay untuk memulihkan muka yang sering naik jerawat ni), anda mesti tahu yang saya sedang mengalami krisis penyembuhan (healing crisis) yang menyebabkan jerawat lebih banyak keluar. Jadi, mulai bulan kedua penggunaan Mary Kay, saya mula tempek OXY5 Regular ni kat jerawat-jerawat degil selepas basuh muka bersih-bersih dan sapu pelembap. Pelembap yang saya gunakan adalah Mary Kay Oil-Free Hydrating Gel (OFHG). Bagi kulit saya, wajib sapu pelembap dulu pada muka dan biarkan kering seketika. Barulah boleh tempek si OXY5 ni di jerawat-jerawat tu untuk elak daripada kering melampau dan mengelakkankesan PARUT juga. Kulit yang mempunyai kelembapan yang ideal boleh kurangkan risiko parut hitam dan mempercepatkan proses parut hilang nanti.

Seminggu pertama guna OXY5 ni saya mula rasa bosan, tiada perubahan. Malah ada jerawat yang jadi makin besar meradang. Saya pun berhenti penggunaan selama seminggu juga. Selepas baca ulasan produk di blog-blog pengguna lain, ramai juga yang kata berkesan dengan kulit mereka. Saya pun cuba lagi sekali. Wah, ada perubahan selepas beberapa hari! Rupanya, saya baca, benzoyl peroxide ni biasanya amik masa 48 jam untuk bunuh bakteria akne tu. Benzoyl peroxide tidak membunuh kuman secara langsung, tetapi membebaskan oksigen atau "makanan kuman" lalu kuman tu pun mati. Maknanya, selepas 48 jam atau 2 hari tu, baru lah jerawat mula mengecut apabila bakteria mati.

Yang paling bagusnya, bila letak OXY5 kat jerawat-jerawat putih tak bermata macam gambar bawah ni, lama-lama dia membengkak dulu dan jadi ada mata tiba-tiba (pori terbuka). Pastu lama-lama sembuh. Dua tiga hari juga la ambik masa setiap perubahan tu. Pastu tinggal parut la....adoi, pasrah. Tapi lama-lama (seminggu) parut tu pun mula pudar.

Tetapi, sapuan perlu diteruskan pada hari ketiga dan keempat juga untukmengelakkan daripada bakteria akne lain datang. Bila jerawat tu dah betul-betul kering, baru boleh berhenti sapuan dan proses pemulihan jerawat akan berlaku secara semulajadi. Bagi kes yang lepas sapu tu jerawat jadi makin besar dan meradang, itu normal. Fungsi benzoyl peroxide juga untuk meradangkan jerawat, supaya cepat prosesnya yang kita panggil pecah, tua, masak, matang dan sebagainya tu. Jadi, bagi sesetengah jerawat, dia akan jadi lagi teruk atau 'radang' dulu barulah dia pulih.

RUTIN SAYA:
Bagi saya, lambat juga nak nampak kesan OXY 5% ni tetapi berkesan jika guna hari-hari. Bukan jenis tempek malam ni, esok terus hilang la. Harga pun murah kan. Tapi agak berkesan la jika penggunaan konsisten dan patuh arahan. Ini adalah rutin penggunaan OXY% yang saya amalkan:

1) Basuh muka dengan pencuci muka dan lap sampai kering.
2) Sapu pelembap pada seluruh muka terutama kawasan jerawat
3) Sapu losyen OXY5 ni pada semua jerawat yang ada. Saya sapu semua jenis jerawat, kecuali pada blackheads dan whiteheads kecik-kecik tu sebab tak nak keringkan muka. Kalau sapu kat whiteheads kecik dan blackheads jadi macam sapu seluruh muka la pulak, sebab banyak beribu-ribu kan!
4) Saya hanya guna OXY5 pada awal pagi selepas rutin cuci muka pagi, sebab saya jarang keluar rumah. Kalau nak keluar, saya sapu nipis sahaja dan pastu pakai foundation dan bedak. Tiada masalah jika OXY5 tu hanya dioles nipis.
5) Pada malam hari selepas isyak atau sebelum tidur, saya ulang semua langkah di atas. Kiranya saya guna dua kali sehari. 
6) JANGAN TERLEBIH GUNA atau overdose. Ikut arahan!

APA JADI KALAU OVERDOSED???
Saya pernah overdose selama seminggu. Habis muka kering menggelupas (pipi dan dagu) dan ada tompokan merah pada kawasan kejiranan jerawat. Sebab saya sapu 24jam kat muka. Asal basuh muka lepas solat, saya sapu OXY5. Memang selalu ada tompokan putih losyen OXY5 pada muka la kiranya. Memang OVERDOSE la! Lepas jadi macam ni, saya hentikan penggunaan sampai kulit elok semula dalam 4-5 hari juga la. Masa ni saya lebihkan letak pelembap pada tempat kering menggelupas tu. Bila dah baik, saya sambung guna OXY5 sehingga sehingga sekarang dengan peraturan yang betul..hehehe.

Ada kawan cadangkan guna T3 Mycin. Antibiotik luaran untuk sapu pada jerawat. Sangat berkesan! Sila baca di entry berikut: T3 Mycin

Jadi  sekarang saya hanya guna je OXY 5% je selalu. Pada harga yang sangat murah, OXY5 sangat berkesan untuk kulit saya!! Anda pula bagaimana?



**** TAK PERLU BACA DAH ****
Sambungan artikel ini adalah sesuai untuk dibaca oleh pengguna produk Mary Kay sahaja

PEMBERITAHUAN:
Saya tidak menjual produk Mary Kay. Entry ini adalah berdasarkan pengalaman saya semata-mata. Sila hubungi perunding kecantikan Mary Kay yang bertauliah untuk khidmat nasihat lanjut. Kalau nak saya cadangkan beberapa perunding kecantikan yang saya kenal dan komited, boleh hubungi saya. Nanti saya bagi nombor telefon mereka.

Ramai yang bertanya, "Eh, awak ada guna produk lain juga semasa guna produk Mary Kay?". Ya, saya campur produk. Sebab benzoyl peroxide hanyalah "over-the-counter-drug". Ia dikatakan tiada kena mengena dengan produk yang kita pakai. Ia mematikan kuman akne dengan membebaskan oksigen dalam pori dan menjadikan iritasi kepada bakteria tersebut lalu dia mati. Ia juga mengeringkan kulit dan mempercepat proses pengelupasan supaya jerawat cepat sembuh. Sebab tu kita kena guna pelembap dulu sebelum sapu benzoyl peroxide ni.

Bagi kulit saya, setakat ini tiada masalah pun saya guna OXY5 bersama-sama produk Mary Kay. Sebab saya guna OXY5 tu bersama-sama pelembap (Oil-Free Hydrating Gel) yang melembapkan kulit dengan cara mengawal/menyeimbangkan pengeluaran minyak semulajadi. Lagi cepat jerawat nanah sembuh.

Malah, Mary Kay pun ada Benzoyl Peroxide 5% dalam siri Clearproof lama 2014 yang tidak dipasarkan di Malaysia, dipanggil Clearproof Acne Treatment Gel Benzoyl Peroxide 5%Tapi buat apa beli mahal-mahal dekat RM85 bila tukar matawang Malaysia. Ada perunding kecantikan Mary Kay Malaysia sendiri tidak tahu akan kewujudan produk ini di pasaran sejak 2014 di UK, Nigeria dan lain-lain negara. Di USA sendiri mungkin lebih awal daripada 2014 pasarannya, saya tak pasti. Saya pernah tengok kawan saya guna di UK, tetapi tiada di Malaysia. Pada masa yang sama, siri Acne Treatment hitam putih yang biasa dijual di Malaysia pada waktu itu juga ada dijual di sana. Dalam siri hitam putih tu, ubat jerawat dipanggil Spot Solution dengan bahan aktif 2% asid salisilik. Tapi kini yang siri hitam putih tu sudah discontinued.

Sekarang (mulai Julai 2017) Mary Kay dah keluarkan siri Clearproof terbaru 2017 untuk tempek kat jerawat yang juga dipanggil Clearproof Spot Solution 2% Salicylic Acid yang mengandungi bahan aktif utama 2% asid salisilik pada harga RM65.00 (29g). Jadi, dalam siri ini, Mary Kay menggunakan semula formula Spot Solution dalam siri hitam putih lama tu menjadi item terbaru dalam Clearproof 2017 menggantikan Clearproof Acne Treatment Gel Benzoyl Peroxide 5% yang lama dalam Clearproof 2014 dalam pasaran luar negara.
Buat masa ni, saya kan dah beli OXY5 yang amat murah ni dan masa beli tu, Mary Kay Clearproof Spot Solution yang baru (gambar di atas) belum ada di pasaran lagi sehinggalah 1 Julai 2017. Saya baru sahaja order satu pada 12 Julai 2017 daripada perunding kecantikan saya dan mungkin sampai bulan Ogos nanti. Saya akan buat ulasan produk untuk Clearproof Spot Solution 2% Salicylic Acid pula nanti. 

Jadi  sekarang saya hanya guna je OXY 5% je selalu. Pada harga yang sangat murah, OXY5 sangat berkesan untuk kulit saya!! Anda pula bagaimana?

Tukar formula cleanser Mary Kay Botanical Effects kering kepada normal

Hari ni 27 Julai 2017 adalah genap tiga bulan saya munggunakan Mary Kay Botanical Effects Cleanse.

PEMBERITAHUAN:
Saya tidak menjual produk ini. Entry ini adalah berdasarkan pengalaman saya semata-mata. Sila hubungi perunding kecantikan Mary Kay yang bertauliah untuk khidmat nasihat lanjut.

Mary Kay Botanical Effects adalah salah satu siri penjagaan wajah Mary Kay. Terdapat 3 formula dalam siri ini iaitu Formula 1 untuk kulit kering dan sensitif kemerahan, Formula 2 untuk kulit normal dan kombinasi serta Formula 3 untuk kulit berminyak. Siri ini menggunakan bahan botani (tumbuh-tumbuhan) sebagai asas. Sila rujuk gambar berikut. **Untuk keterangan lanjut tentang siri ini, boleh klik link ini.

Harga: RM72 - 113g / 4OZ

Buat pengetahuan anda, mula-mula saya guna pencuci muka BE Formula 1 pada  27 April 2017. Setelah hampir habis satu tiub BE F1 Cleanse (untuk kulit kering), saya mula mencuba BE F2 Cleanse (untuk Kulit normal/kombinasi) pula pada 9 Julai 2017. ALHAMDULILLAH, hari ni baru 19 hari saya bertukar kepada BE F2 Cleanser. Ia baik-baik sahaja dan sesuai juga untuk saya. Tiada tindakbalas negatif seperti gatal-gatal, ruam dan sebagainya.

TEKSTUR: Kedua-dua pencuci muka Formula 1 dan 2 tidak mempunyai buih. Teksturnya seperti losyen atau krim putih. Tekstur pencuci muka BE Formula 1 lebih seperti krim putih yang padat, berkrim dan berwarna putih pudar, MANAKALA tekstur pencuci muka BE Formula 2 adalah seperti krim putih yang amat cair, tidak berkrim langsung dan berwarna putih terang. Bagi saya, kalau dibandingkan tekstur keduanya, saya lebih suka tekstur BE Formula 1 kerana lebih padat dan berkrim. Tekstur BE Formula 2 yang lebih cair itu seperti air yang mengandungi kapur kerana tidak berkrim. Ia terus cair di tangan yang basah sebelum sempat saya sapu pada muka!

Awal-awal dulu saya diberi Botanical Effects F1 Cleanser oleh beauty consultant saya sebab muka saya ada kering sekitar bibir kan pernah pakai produk tempatan sabun tu banyak buih, dan tak pakai pelembap pula tu. Lagipun kulit saya jenis yang sensitif sejak lahir. Jadi dengan izin Yang Maha Kuasa, BE F1 Cleanser betul-betul ajaib untuk beri kelembapan pada kulit saya sebab selepas seminggu guna je, terus hilang tempat kering menggelupas tu. Masa ni saya hanya guna BE F1 cleanser semata-mata tanpa apa-apa pelembap lagi selama sebulan.


Selepas sebulan, saya tambah pelembap pula dalam rutin harian iaitu Oil-free Hydrating Gel (OFHG) yang baik untuk mengawal pengeluaran minyak dan beri kelembapan selama 10 jam untuk orang kulit normal dan berminyak. BE Formula 1 Cleanser pula dianggap paling lembut dan khas untuk kulit sensitif dan kering dengan memberikan kelembapan juga. Sebab tu saya rasa jadi terlebih melembapkan pula. Sebab tu saya tukar kepada BE Formula 2 Cleanser untuk kulit kombinasi/normal pula. Berikut adalah jadual fungsi ketiga-tiga formula dalam siri Botanical Effects ini dan bahan botani asas yang terkandung:


Memang ketiga-tiga formula produk Mary Kay Botanical Effects ni adalah dicipta untuk kulit sensitif dan terbukti dikaji oleh pakar kulit. Jadi, sebab tu saya berani cuba BE F2 Cleanse pula selepas hampir habis 1 tiub BE F1 Cleanse. Alhamdulillah, pilihan saya TEPAT. Saya masih simpan BE F1 Cleanse yang ada lebih (cukup untuk 15-20hari lagi) untuk kegunaan masa akan datang kot-kot kulit kembali kering.

Sebenarnya,  kebetulan rezeki, BE F2 Cleanse yang baru saya beli ni kawan saya jual kepada saya dengan harga murah, dia baru guna seminggu dan tak nak guna dah sebab tak tahan dengan healing crisis. Saya beli dengan harga RM60 untuk Cleanse (cleanser) dan Freshen (toner)! Murah kan? Kalau beli baru, dua item ni dah RM144.  Saya saja beli sebab murah dan sekadar untuk percubaan. Lepas saya rasa sesuai, saya beli pula satu set lengkap Botanical Effects Formula 2 daripada perunding kecantikan Mary Kay. Set lengkap ini mempunyai Cleanse (pencuci muka), Mask (topeng wajah), Hydrate (pelembap) dan Freshen (penyegar/toner). seperti gambar di bawah. Satu set ini berjumlah RM314.


Saya tukar daripada BE F1 Cleanse kepada BE F2 Cleanse sebab saya tak nak cuba BE F3 Cleanser (untuk kulit berminyak) kerana Formula 3 biasanya dikhaskan untuk kulit yang terlampau berminyak dan kebiasaanya berjerawat penuh satu muka dan bukan berjerawat jarak jarang-jarang.`


TEMPOH PENGGUNAAN SATU TIUB: Bagi saya, satu tiub ni tahan 3 bulan untuk pengguna yang biasa macam saya yang kadang-kadang picit banyak, kadang-kadang picit sikit. Saya guna guna tidak lebih 4 kali sehari iaitu dua kali sehari pagi dan malam (wajib) dan bila perlu (selain waktu pagi dan malam).

Buat pengetahuan semua, Botanical Effects ni juga ada siri baru iaitu Botanical Effects Evolution dengan ekstrak aloe vera dan buah naga. Siri ini dikatakan lebih sesuai digunakan oleh remaja seawal umur 12 tahun hingga 20-an sahaja atau mereka yang tidak mempunyai sebarang masalah kulit wajah. Kalau anda baca komen-komen pengguna siri ini, ramai yang beri komen negatif kerana tidak sesuai untuk mereka yang berumur 25 ke atas atau yang mempunyai masalah kulit sensitif, rosak, nipis dan lain-lain. Jadi, orang yang berumur hampir 30-an yang memang pernah cuba segala spesies sabun dan krim muka macam saya ni memang tak sesuailah.


Saya dah cuba juga trial sachet yang beauty consultant saya bagi, sebab dia nak cadangkan saya beli cleanser tu selepas habis BE F1 ni, JIKA sesuai. Pencuci muka dalam siri ni diberi nama BE Evo Cleansing Gel, berbuih dan berbau harum. Pengalaman saya, bila cuci muka guna yang ni, muka saya terus gatal-gatal. Dah tiga kali guna. Jadi macam kena gigit nyamuk di banyak bahagian muka. Jerawat-jerawat semua jadi merah...huhu. Tapi sekejap saja, tidaklah melarat sehingga esoknya.

Walaupun
 ada antara pencuci muka Mary Kay yang jenis berbuih (foaming cleanser), buihnya sedikit dan selamat. Bukan buih SLS yang dikatakan boleh mengganggu sistem pengeluaran minyak semulajadi kulit tu. Kulit muka saya ni masih sensitif terlebih dan masih dalam pemulihan, jadi saya tidak sesuai menggunakan Cleansing Gel Botanical Effects Evolution yang comel ini.


Kesimpulannya, kulit kita ni memang berubah-ubah. Boleh menjadi semakin elok apabila semakin bersih kerana dijaga dengan betul. Tetapi, bergantung kepada persekitaran, suhu dan cuaca juga. Mungkin inilah antara perubahan positif kulit dalam proses pemulihan yang saya alami:

DARIPADA: kulit yang kering terhidrasi jadi pengeluaran minyak lagi banyak dan tak normal 

KEPADA: kulit yang hampir normal iaitu minyak di bahagian zone-T seperti kebanyakan wanita normal dan tidaklah kering lagi di mana-mana bahagian muka.

P/S: Genap 3 bulan, jerawat masih ada, tapi dah berkurang berbanding bulan pertama dan kedua penggunaan Mary Kay. Tetapi masih ada jerawat baru iaitu jerawat kecil-kecil yang tiada pori/mata tu dah jadi pustula atau bernanah/bermata. Moga-moga ia petanda untuk cepat baik. Mungkin proses penyingkiran dalam **healing crisis dah nak berakhir kot....insyaAllah. Dah boleh guna Skinvigorate Brush! Yeay!

SAYA SUKA! SAYA SUKA!

...KEEP CALM AND CARRY ON....